Favignana

Favignana er en del af øgruppen ”Ègadi”, som ligger syv kilomer fra Sicilien.

Favignana er den største af øerne med et landareal på 19,8 km2, samt en længde på 9 km og en bredde på 4 km. Den vigtigste og eneste by på øen er Favignana, som også fungerer som hovedby for de andre øer. Indbyggerne på øen lever typisk af at fiske, og området er berømt for tun-sæsonen, hvor der bliver fanget tun i enorme mængder.

For at besøge Favignana, kan du tage en færge fra Genoa eller Palermo, hvis du hellere vil flyve, kan du hoppe på et fly fra Falcone-Borsellino lufthavn. Favignana blev i tidernes morgen kaldt for ”Aegusa”, som betyder ”Gede øen”. I 1081 kom normannerne til øen, hvor de bl.a. opførte den store borg, som stadig eksisterer, på øens højeste punkt, Monte S. Caterina. En af de store attraktioner på øen er grotterne, hvor man kan komme på guidede ture og opleve øen indefra. Øen blev en del af den første puniske krig, der blev udkæmpet mellem Rom og Karthago. D. 10. marts 241 f.Kr., blev et stort søslag udkæmpet nær Favignana’s kyst. Mange af de omkomne under krigen skyllede ind på den nordøstlige del af Favignana, som i dag bærer navnet ”Cala Rossa”. Romerne overtog efter krigen Favignana efter deres sejr over Karthago.

Øboerne havde en hård tid i det 20. århundrede. De to verdenskrige medvirkede til, at øens økonomi faldt sammen og mange valgte at flytte til fastlandet. Tunfiskeriet gik også i stå, men ud af det blå dukkede ”The Parodi Brothers” op. Disse 3 brødre formåede at vende tunfiskeriets nedtur og sikrede arbejde til øboerne, hvilket i høj grad redede øen fra det totale sammenbrud.