Selinunte

På den sydvestlige kyst af Sicilien i Trapani-provinsen ca. 1½ times kørsel fra Trapani by, ligger et af de største og mest imponerende arkæologiske områder i middelhavet, Selinunte.
Selinunte er smukt beliggende på en stor slette med udsigt ud over havet ved den lille fisker og badeby Marinella.Området huser nogle af de bedst bevarede ruiner fra grækernes tid på Sicilien. Selinunte er omgivet af gyldne, brede sandstrande, hvilket også gør det oplagt at krydre turen til Selinunte med en dukkert i det krystalklare middelhav.


Selinunte blev grundlagt i år 628 f.kr af folk fra Megara Hyblaea, en lille græsk koloni mellem Augusta og Siracusa. I over 200 år var Selinunte en af de mest betydningsfulde og progressive græske byer på Sicilien, kun overgået af Siracusa.
Selinunte lå i konstant strid med Segesta nordpå, og allerede i år 409 f.kr. knuste kartagerne byen. Her blev folkene fra Kartago boende indtil år 205 f.kr. hvor romerne under den 1. puniske krig drev Kartago ud af Sicilien. Inden folkene fra Kartago flygtede ud af Sicilien forsøgte de at jævne byen med jorden. Heldigvis nåede de ikke at ødelægge hele byen, så vi i dag har mulighed for at se flere velbevarede ruiner .

selinunte
Tempel E (Hera templet) ved Selinunte - foto: Archer10/flickr

På det arkæologiske område ved Selinunte er det muligt at se flere templer, der alle er kendetegnet med et bogstav. Tempel E, F, G står for sig selv på den store grønne slette i øst.  
Tempel G var det største tempel, også kendt som Zeus-templet. Zeus templet er det 4. største græske tempel, der nogensinde er blevet bygget, ikke alene i Sicilien, men i hele den græske verden. Desværre står templet ikke længere og er blot en kæmpe bunke af store sten.
Derimod er tempel E flot bevaret. Tempel E, også kendt som Hera templet, stammer fra ca. 460 f.kr. Når man ser de kæmpe store søjler på 5-6 meter i diameter, kan det give et godt indtryk af, hvor enormt tempel G må have været. De flotteste metopeplader fra tempel E er flyttet for mange år siden og kan nu ses på det Arkæologiske museum i Palermo.

Helt ud til havet ligger den egentlig by Selinus (Akropolis) vest for de østlige templer. Væggene omkring Akropolis blev genopbygget af arkæologer i 1927. Der er enkelt segmenter af muren, der står urørt fra oldtiden. Man mener, at der har boet omkring 20.000. I Akropolis findes templerne A, B, C, D, O, hvoraf det kun er tempel C (Apollo templet) der står i synlig stand.
Fortsætter du mod vest og krydser floden Modione, kommer du til Malophoros templet. En stor indhegning, hvori ruinerne af adskillelige helligdomme ligger. Her har tilbedere lagt stenfigurer for at ære guderne. Flere af disse figurer står rundt omkring på museer bl.a. i Palermo.

Hvis du har god tid kan det også anbefales at køre forbi Cave di Cusanus (Rocche di Cusa). Cave di Cusanus ligger 15km nord-vest for Selinunte nær byen Campobello di Mazara. Dette stenbrud ligger nøjagtigt som det var for over 2000 år siden, da Selinunte blev jævnet med jorden og alle stenhuggerne måtte flygte for deres liv. Stenbruddet givet et godt billede af, hvordan templerne ved Selinunte blev bygget, og hvordan de lokale håndværkere og ingeniører konstruerede disse mesterværker. Her kan bl.a. ses søjlerester, der ikke nåede at blive bragt til Selinunte.
Der er fri entre til stedet.

Adresse for Cave di Cusanus:
Contact Parco Archeologico di Cave di Cusa, Campobello di Mazara, Castelvetrano, 91022 Trapani, Sicily, Italy.